Welkom bij de website van Studio.Kryss, een website over het wel en wee van Studio.Kryss. Das vrij logisch, toch?

Om te beginnen een kleine voorstelronde met wat vragen die ik al heb ontvangen via Facebook?

Zoals de vraag, hoezo Studio.Kryss! Moet ik die punt ook roepen?
Nou, nee hoor. Studio Kryss voldoet prima. De punt ertussen is een idee van een marketing student, die vond het wel tof, hip, cool, hype, chill of weet ik veel wat ie zei, om er een punt tussen te zetten. Dan onderscheid je jezelf van de rest! Nou, ik heb daar verder ook weinig verstand van, dus ik nam het maar aan en eerlijk gezegd, het heeft ook wel wat.

De naam Studio.Kryss, waar komt dat vandaan?
Kryss is een artiestennaam van mij, Chris, waar ook een website van is. Kryss is een artiest die sound engineered, mixed en producties maakt van elektronische muziek.

Sound engineering is eigenlijk weinig anders dan geluidjes maken, ik maak deze dan met behulp van synthesizers. Synthesizers (of synths in het kort) zijn elektronische apparaten, soms met pianotoetsen zoals een keyboard of piano, waar je geluiden mee kan opwekken. Deze geluiden kunnen dan worden gemaakt om zelf muziek mee te maken of te gebruiken als effect voor je youtube filmpje en dat is erg leuk om te doen.

Wat ook leuk is, is mixen en produceren. Dat kan al met een computer en programma’s waar je geluid mee kan maken, maar als je een instrument speelt zoals gitaar, drumstel, saxofoon, mondharmonica, dwarsfluit enzovoorts of je zingt graag, dan heb je meestal iets van een microfoon nodig om dit op te kunnen nemen. Dit kun je natuurlijk thuis ook doen, en vaak ook heel goed! Of je buren dat leuk vinden is natuurlijk wel een dingetje. Zeker als je met een bandje speelt, of alleen maar trompet, dan is het wel makkelijk om ergens vol gas te kunnen spelen zonder iemand tot last te zijn en dat ook nog eens op te nemen en er een plaat van te maken! Nou, daar is een muziekstudio goed voor.

Een muziekstudio is speciaal gemaakt om geluid op te kunnen nemen. En dat zonder dat je de buren tot last zijn, en nog belangrijker, dat de buren jou tot last zijn! Of de wasmachine. Want muziek opnemen met allemaal geluid om je heen, wordt er doorgaans niet mooier op. Een studio is gemaakt om het geluid zo goed mogelijk op te nemen, zonder andere geluidjes erbij. Ook met de band erbij zodat je samen een nummer speelt, wordt dat allemaal zo neergezet zodat de microfoons zo veel mogelijk het geluid oppakken waar de mic voor is bedoelt en zo weinig mogelijk iets anders.

Elke microfoon wordt dan ook apart, maar wel allemaal tegelijk opgenomen, op een dikke computer! Er zit nog wel een hoop techniek tussen, zoals een mengpaneel, interfaces, effecten zoals compressors, gates, reverbs, delays en meer van dat spul. Daar ga ik het volgende keer wel een stukje over schrijven. Maar wat wel belangrijk is om te vertellen, is dat dit mengpaneel en de computer in een andere kamer staan! En het leuke, in deze kamer kun je niet horen wat er in de andere kamer wordt gezegd, gezongen of gespeeld. Alles wat we horen is wat er met de microfoons wordt opgepakt. Hierdoor kunnen we precies horen wat een instrument nu doet, hoe deze klinkt en zorgen we ervoor dat ie niet te hard staat. En alles bij elkaar wordt het uiteindelijk een opgenomen track, een muzieknummer. Super professioneel allemaal.

Dat is wat Studio.Kryss gaat worden. Een plek waar je jouw muziek en zang op laat nemen zodat het zo goed en zo mooi mogelijk klinkt! Geinig toch?

Maar de studio is er nog niet, deze moet worden gebouwd. Er is wel al een ruimte waar we deze kunnen gaan maken! Op deze website zal ook het wel en wee van de opbouw worden gedeeld, voortgang maar ook de opgedane ervaring en kennis zal worden genoteerd, want het is allemaal niet zo makkelijk als het allemaal klinkt. Maar dat is helemaal mijn probleem nu 😉

Houd de site en de social media in de gaten naar de updates! Tot snel!

Ohja, ik ben nogal van de lange teksten schrijven. Maar dat had je denk ik ook al snel in de gaten.