En ineens is er weer bijna een maand verstreken sinds de laatste post! De tijd vliegt.. Nu is het zo langzaamaan vakantietijd, althans voor de meesten dan, Kryssie gaat gewoon door! En afgelopen maand is er flinke vooruitgang geboekt.

concept layout CR

Het plan is uiteraard ook weer aangepast, net als de planning. Gezien de prijzen van grondstoffen, en zeker hout en plaatmateriaal afgrijselijke vormen begint aan te nemen is gekozen om het idee van bouwen in etappes definitief door te zetten. Het eerste wat van begin tot 95% wordt opgebouwd zal de control room worden. Deze wordt dan meteen iets groter om ook als productie ruimte te kunnen fungeren. Dat kost me dan weer een kleine 5m² van de playroom, maar naar mijn idee blijft er dan evengoed genoeg ruimte over.

Om dus plankgas te starten zijn van dat gedeelte en een stuk eromheen het oude plafond verwijdert, nagenoeg alle oude verlichting armaturen zijn verwijder waarbij een nogal verrassende ontdekking werd gedaan, want boven deze TL bakken, bleken er nog eens oudere tussen te platen te zitten! De gipsplaten grotendeels dus verwijdert, het isolatiemateriaal keurig opzij gelegd, want dat kan mooi in de hergebruik, en de kabelgoot die vlak onder het plafond liep is ondertussen ook verwijdert waar uiteraard een berg kabelwerk uitrolde. Hiervoor is het al vlot mogelijk gebleken om hier heul veul van weg te knippen, en de overige kunnen omgelegd om het plafond in die hoek zo schoon mogelijk te houden.

Een waterleiding die hier nog gruwelijk in de weg hangt wordt aankomend weekend afgesloten en ingekort. Zodra de voorwand van de control room is opgetrokken, wordt er een nieuwe waterleiding met een afvoerpijpje doorgeleid want we hebben een leuk plekje gevonden voor de pantry. Kon bijna niet anders, als er immers een sluis moet komen om de CR van de PR te scheiden, waarom dan niet eentje van een paar meter waar meteen de koffiemachine en dergelijk kan worden neergezet! Ook meteen ideaal om daar de dikke spiraalpijp te hangen die voor de frisse lucht gaat zorgen.

De foto’s geven een aardige indicatie hoe het er nu voor staat 😉 ziet er nog akelig chaotisch uit, of wat! Maar het gaat harder dan het lijkt. Aan de stenen zijwand die aansluit op een loods van de buren, bleek nogal wat lekkage te zijn. Letterlijk zelfs, als daar door regen of water binnen stroomt, giert dat doodleuk door de naden hier naar binnen toe! Als je het licht aanzet, kun je ook gewoon langs de naad aan de zijkant naar de andere kant kijken! Dit is uiteraard plankgas dicht gekit. Lekkage is qua geluid net zo killing als met vocht. Dus om overlast te voorkomen, wil je geen openingen hebben. Dus 4 bussen silicone verder en de naadjes zijn keurig dicht.


Voor dadelijk de wanden van de CR worden opgetrokken, ga ik eerste de wanden voorzien van een of een paar dikke lagen latex. Zoals je kunt zien zijn de voegen niet al te netjes, en zijn de gebruikte stenen vrij grof van structuur. Om te voorkomen dat er een en ander doorsijpelt, ga ik met een luchtdruk latexverfpistool de wanden lekker dik in het wit zetten. Alle kiertjes en gaatjes worden dan allemaal opgevuld en wordt lekkage hopelijk tot een minimum beperkt. De stalen staanders geef ik ook een laagje mee, van horen zeggen schijnt het te kunnen helpen om trillingdempend te werken op staal. Ik ben benieuwd, dat zou een meevaller zijn, voornamelijk doe ik het nu om roestvorming te voorkomen. Dadelijk zijn ze onzichtbaar weggewerkt en dat soort risico kan maar beter worden voorkomen.

Nou, zoals eerder al vermeld, is het al aardig gelukt om die kabelbende die tevoorschijn kwam wat uit te dunnen. In goed overleg met de bovenburen konden de oude computerkabels al worden weggeknipt. Mochten ze toch willen gebruiken, gaf ik voor de vorm wel aan dat het op deze manier technisch mogelijk is om heel makkelijk in te breken in het netwerk! Das natuurlijk niet de bedoeling. Van een aantal kabels kon ik niet direct achterhalen of ze nou ook echt niet werden gebruikt. Dus als blijkt dat ze die toch toepassen, is al aangeboden om deze dan te herstellen. Wel zo netjes toch?

De stroomkabels die nu overdwars zwerven worden dan ook omgelegd zodat ze niet dwars door alles heen slierten. Wat nu ook ideaal is, het is nu nagenoeg volledig duidelijk waar welke aansluiting zit. Op deze manier is het dus mogelijk om de spanningsvoorzieningen te splitsen en maken dat de studio volledig draait op eigen, ‘schone’ groepen! Dat is ideaal, want dit maakt het mogelijk om, mocht blijven dat de netspanning erg ‘vuil’ is, er nu veilig en eerlijk een apparaat tussen kan worden gezet om de netspanning om te zetten naar een bijna-perfecte sinus! Mocht je willen weten waarom dat zo belangrijk kan zijn en hoe ik dit voor elkaar zou krijgen, laat dan even een berichtje achter. Dan zal ik hier een artikel over opstellen. Kleine waarschuwing, dat kan wat technisch worden.

En aangezien we nu toch flink doorpakken: Vandaag heeft de eerste levering plaatsgevonden van de geluidsisolerende wol voor tussen balken, en gelijk de vierkante meters gipsplaat 12,5 mm om het plafond te sluiten waar na afwerken van de gaten en kieren de 2e laag gipsplaat erop gaat. Dit worden de platen die er nu op hebben gezeten. Maar voor we dat gaan doen, gaat er een randje kit tussen elke naad en kier van de vloerplaten die op de balken liggen, en een randje tussen de balken en de vloer. Met wat geluk zal dit lekkage tegengaan en hopelijk ook het kraken wat af en toe voorkomt. Laatste wat je wilt is een fluisteropname maken waar men doorheen kraakt als ze boven effekes aan de wandel gaan. Ook nog een mazzeltje, voor een prikkie een superhandige platenliftje kunnen krijgen! Das makkelijk, gezien, zoals het er nu allemaal uitziet, het grootste deel van de verbouwing door welgeteld 1 man zal worden uitgevoerd! Dus die grote platen zijn ineens geen probleem meer om te verwerken. Ook is ie nuttig als dadelijk de ruimte-in-ruimte wordt opgetrokken en de plafond balken worden gemonteerd.

Zo dan. Beste lap update-tekst! Toch eens proberen om dit wat vaker te doen, maar eerst even flink door buffelen.