En aangezien we lekker waren opgestart vorige keer, deze week ook stevig doorgepakt. Moet wel zeggen dat ondanks het alles zelf doen wat echt ongelooflijk leuk en bevredigend is, het toch wel een prijs heeft.

Het is dan wel zomervakantie, maar qua werk is het drukker dan ooit. Werkdagen van aaneengesloten 14 uur of langer beginnen langzaamaan normaal te worden. Maar! Geen 20 meer en dat voel je op een moment wel. Dus voor de liefhebbers die zelf ook ooit een project als dit gaan aanvliegen met een beperkt budget en een zelf opgelegde deadline die eigenlijk nergens op slaat, zorg voor hulp, besteed het uit of neem toch de tijd. Drugs is natuurlijk ook een oplossing, maar dat geeft meestal een slordig resultaat en das dus een dikke vette no-no.. koffie dan maar 😉

Hoe dan ook, het isoleren van het plafond waar de control room/productieruimte wordt gemaakt is aardig opgeschoten. De naden van de balken aan de bovenzijde zijn dicht gekit om het ergste gekraak te kunnen opvangen. Naadjes tussen de houtenplaten ook meteen meegepakt mocht dat een lek kunnen worden. Was ook nodig, een paar messen van de platen waren kapot en keek je er zo doorheen naar de plaat eronder. Dus dicht die handel!


Wat wel meteen opviel, waar ik eerder niet zo heel goed op had gelet, deze balken staan af en toe wat scheef op de H-balk! Das op zich gek, of niet, als iets plat staat en er een flink gewicht op staat, dan kantelt die niet zo 1-2-3. Dus of de balken zijn er al krom ingegaan, of ze konden kromtrekken door allerhande omstandigheden. Maar wat ook opviel, de draagbalken steunen een klein stukje op een latje in de H-balk. Ongetwijfeld een bezuiniging geweest of opmaken van een restpartij, maar van een aantal ligt dat latje los, dus de draagbalk ‘zweeft’ boven de H-balk! Dus de vloerplaten dragen de balk! Das de omgekeerde wereld! En ook dat verklaard kraken! Als iemand dan op dat punt op de balk staat, buigt de plaat door, en drukt de balk terug op het latje, in de H-balk en trekken de platen mee!

Naadje dus! En dat dan ook weer letterlijk en figuurlijk. Om een toch al wat saai verhaal kort te houden, met de afkortzaag stukjes keg gemaakt en deze in de naden geslagen waardoor de balken in ieder geval niet meer zo ver doorbuigen en belangrijker, de vloerplaten minder door hoeven te buigen en kraken nog meer wordt vermindert. De kit tussen de platen en de kromming van de balk, want de platen rusten in principe dan ook maar op een hoek van zo’n balk in plaats van het gehele platte stuk, zou de wrijving moeten stoppen of verminderen. Een veertje zeg maar. In ieder geval hielp dat al behoorlijk na wat wandelproeven van boven 😉

Volgende stap! Isolatie tussen de balken!

Aangezien akoustisch isoleren iets meer is dan effe ergens een zooitje wol tussen te proppen, is na wat zoeken en vragen bij de pro’s gekozen om hier in stappen het plafond te gaan sluiten. En dit is en gaat het worden.

De balken die je hier ziet zijn 16cm hoog. Wat je met isoleren van geluid zoveel mogelijk wilt voorkomen is contact overdracht. Ook van isolatie wol. In dit geval is de constructie bestaand, anders had ik graag iets gedaan met die hele vloer. Maar nu kozen we voor isoleren met Knauf Acoustifit 120 platen. Dat is een (en das de beste beste uitvinding sinds elektrisch handgereedschap) een soort glaswol DIE NIET JEUKT!!! Ooit wel eens als kind met je pa naar een bouwmarkt geweest en je hand in dat prachtige mooie zachte gele spul genaamd isover te steken? Dat dus.

120mm dikke isolatieplaat, op maat gesneden met zo’n isolatiemes, of meer machette want natuurlijk was het binnen 3 platen een jaap in m’n vinger. Nog een litteken erbij. Oorlog! 120mm zodat er aan de bovenkant ongeveer 4cm lucht tussen de isolatiewol en de platen erboven zit. Ofschoon deze wol de geluidsgolven omzet in warmte, zal niet elke frequentie volledig worden omgezet. Doordat er nu ineens na de wol, lucht wordt toegepast, zal de geluidsgolf van vorm veranderen en al dan niet door de houtenvloerplaten daarna heengaan, of worden teruggekaatst waardoor het in de gemuteerde vorm weer door de wol wordt geabsorbeerd. Hoe doet lucht dat dan? Nou, zoek eens een filmpje op wat granaatscherven doen onder water, als ze boven óf onder water de granaat laten ontploffen. Wat er allemaal onder en boven water gebeurt is ongeveer, maar natuurlijk niet helemaal, wat er ook met geluidgolven gebeurt. Geluid is feitelijk toch ook weinig anders dan verplaatsen van druk.

Wel kicken, maandag al worden de aanvullende balkjes en plafondbalken geleverd waar de productie kamer mee wordt opgetrokken! De studio wordt waarschijnlijk niet met hout, maar metalstud gemaakt, dat is makkelijker constructief optrekken, gezien er flink wat afwijkende hoeken worden toegepast. Tevens nu ook al brainstormen hoe zelf de near-perfect geluidswerende studiodeuren zijn te maken. Kopen is makkelijker maar €1995 per deur met kozijn?

Wordt vervolgd!