Nu het plafond er tegenaan staat, gaan we rekenen en tellen en meten en rekenen en tellen en meten en….

Een ctrl-room, productieruimte, of hoe je het noemen wil is niet zomaar even 4 muren optrekken en er een plafond in gieten. Er moet iets over worden nagedacht en een en ander kan zelfs worden berekend!

Nu is er wat contact geweest met bekende Nederlandse maar ook buitenlandse gerenomeerde studio-bouwers en daar wat tips-trucs en misschien zelfs een plan opgevraagd. Met deze gegevens gaan we beginnen met de buitenste binnenkant van de studio. Eerst ‘droog’ wat balken neer leggen om exacte maten te bepalen waarna er kan worden gezaagd. De wanden worden zogezegd ontkoppeld van de betonnen vloer. Dat wil zeggen dat de leg- of draagbalk op de vloer niet koud tegen het beton wordt vastgezet. Dat zou de trillingen van de wanden, door kunnen geven aan de vloer, met als gevolg geluidsoverlast op diverse fronten.

In dit geval wordt de balk helemaal niet vastgezet, maar blijft deze los liggen op een strip rubbergranulaat! Iets meer dan een centimeter dikke plak rubber gemaakt van autobanden. Dit spul zou behoorlijk veel trilling moeten absorberen. Zo worden vibraties van de wanden niet doorgezet naar de vloer en andersom, een dreun op het beton komt niet verder dan het rubber.

Dus pak deze tip ook meteen even mee als je zelf een thuis studio gaat maken op zolder en je wilt geen gezeik met de buren, als je wanden gaat zetten, laat ze zweven! Niet vastzetten op de vloer, plafond of tegen de bestaande wanden! In de nabije toekomst zal ik er denk een pagina maken hoe je makkelijk een kleine (thuis) studio kan maken waar je qua geluidsisolatie de meeste lol uit kan halen.

Met de achter- en zijwanden voorbereid, wordt het buitenframe klaar gemaakt. Eerst plat op de vloer, waarna deze omhoog wordt gehezen en tijdelijk even vastgezet met steunbalken of met een klem aan staal of anderszins. Gezien ze niet wordt vastgezet tegen plafond of vloer, zijn ze vrij makkelijk van hun plaats te duwen. Dat is dadelijk over als de ruimte rondom is opgezet.

Op de bovenstaande foto’s zie je ook al dat de vorm van de studio aardig naar voren komt. De voorzijde heeft een klein venster gekregen om toch een beetje de studio in te kunnen kijken. Je hebt geen volledig overzicht, wat je in veel studio’s juist wel hebt. Maar voor deze hoeft dat niet. Aanvankelijk was er bedacht om er helemaal geen te doen en te werken met camera’s en schermen. Die zullen er mogelijk toch wel komen, maar het heeft voor veel mensen een psychologisch voordeel om toch oog in oog met de technici en-of muzikanten te kunnen staan.

De 2 voorhoeken van zijn nu in een hoek van 30° opgezet. Dat alleen al zou kam-filtering een stukje moeten verminderen. De achterkant is nog wel in 90° opgezet, maar daar worden achteraf hoekstukken geplaatst. Het zal aan de metingen dadelijk uitwijzen of die als bass-trap worden uitgevoerd of toch massiever. De zijwanden zijn nu ook vlak, ook hier kan er later nog een uitbreiding komen, vandaar ook de term buitenste binnenzijde 😉

Het frame van de deur is nu ook ingezet. Ook hier is een kleine budget gerelateerde concessie gedaan. Aanvankelijk was daar het idee van een complete akoestische deur met kozijn, maar die kosten vandaag de dag €2000,00 per stuk! Aanvankelijk wel overwogen, maar toevallig kwam ik kort voor de aanvang van de werkzaamheden bij een technische ruimte van een groot kantoor binnen. In die ruimte staat het vol met luchtbehandelingskamer waar dikke motoren behoorlijke hoeveelheden lucht naar de verdiepingen moet persen. Die motoren drijven met riemen over tandwielen nog grotere ventilatoren aan en dat gaat gepaard met behoorlijk wat herrie. Het is er vaak ook niet 1 maar meteen 4! Dus daar zit zo’n deur in het kozijn, waar ik dan toch op mijn gemak even naar ben kijken en besloot om er zelf een te maken. Saillant detail, de deur was dan perfecte isolatie, de rest niet. Trappenhuis was een grote klankkast van brom en tril. Lering uit getrokken.

Dadelijk alvast beginnen met isoleren van de zijburen en sluiten van de eerste wanden zodat deze dadelijk sterk genoeg zijn om het gewicht van de deur te kunnen dragen. En hoewel de plaatjes wat klein zijn, misschien viel het al op dat die afgrijselijke waterleiding is verdwenen? Over mijlpalen gesproken 😀