wil zeggen dat de studio monitors, de speakers, in de wand worden verwerkt. Dat is uiteraard niet zomaar een kwestie van een gat in de muur zagen en ze erin te planten.

Integendeel, kijkend naar onderstaande illustratie proberen we ons te houden aan de aloude principes. Waar je zit, worden de monitoren in een hoek van 60° op de oren gericht. En dat ook loodrecht.

In ons voorbeeld heb je al gezien dat er wanden op een 30° zijn gesteld. Zou je dan op gepaste afstand van de wanden zitten, dan staan de wandjes ook haaks op het hoofd. Das precies goed. Als de monitoren nu worden gemonteerd op hoofdhoogte, zal er behoorlijk wat materiaal tussen speaker en oor zitten, zoals een mengpaneel en de onvermijdelijke rommel die er wordt verzameld tijdens de werkzaamheden, dan zal het geluid niet helemaal zuiver binnen komen.

Dus om toch zoveel mogelijk direct geluid te krijgen, schroef ik de monitoren wat hoger in, wat betekend dat de dan onder een bepaalde hoek naar beneden moeten wijzen zodat ik ze toch loodrecht in het gehoor krijg. Dat betekend dat er in de hoekwanden een verzet in de monitor wand moet worden gemaakt.

Als eerste is de bekisting gemaakt waar de monitoren in komen te staan. In dit geval is er gekozen voor een MTM type van Presonus.
Met deze maatvoering als constante is er vervolgens een frame gemaakt waar de kist in hangt, en dat onder een hoek gezet waarmee deze in de meeste gevallen recht op het oor wordt gezet. In dit geval is de valhoek ongeveer 15°. En dat dan aan beide zijdes.

Aangezien ik wel iets van een techneut ben, vond ik het een handig idee om het actieve deel niet in de monitor te laten zitten, maar deze eruit haal en onder de speakers in de wand monteer. Dit scheelt leidingwerk in de muren, mocht er een kabel beschadigen zou je er weleens lastig kunnen zijn om deze te vervangen en snoeren in wanden vind ik als elektricien überhaupt niet zo’n fijn idee. Soms moet je wel, maar voorkomen is beter dan genezen.

Los daarvan, zou de drivers wat gaan mankeren, dan is het nu veel makkelijker om de techniek uit te nemen en te reviseren. Zit het in de monitor, dan moet je dat hele ding eruit trekken, en gezien het geheel er puur strak in komt te zitten, kan dat beschadigingen opleveren aan wand of monitor. Denk een soort control-freak dingetje. Maar daar dus een frame gemaakt ter grote van de driverplaat en deze gemonteerd in de wand, onder de monitor en vervolgens het plaatwerk erop.

Aansluitend meteen doorknallen en alles afgipsen op de beproefde methode belijkend het plafond. Laag 12.5, dichtsmeren, laag 9 erop en dicht is het!

Met de wanden nu rondom volledig gesloten is het plafond zo langzaamaan aan de beurt.
Maar eerst!!!