Ehm ja.. Nou kijk, het zit zo. Nu de ctrl-room ruwweg klaar is, kan ik slecht geduld opbrengen en wil weten hoe ie er nu voorstaat! Sonisch gezien….

Dus we zetten de monitoren erin! Mooi wark. We beginnen met het uit elkaar slopen van deze. Het actieve deel blijft niet achter de speaker zitten, ik ben er eentje die graag makkelijk ergens bij wilt voor het geval onderhoud of revisie nodig. Dus hoe makkelijk om dit stukje tech lekker toegankelijk te maken als een pluginpanel onder de monitor! Daarom dus ook die 2 openingen in de voorwand. Ter herinnering.

Dus starten met het vervangen van de bedrading. De huidige zijn natuurlijk wat kort, dus vervangen we deze voor langere. Het speaker deel wordt er meteen ingezet en enigzins gefixeerd, die hoeft er feitelijk de rest van z’n leven niet meer uit. Als die stuk gaat dan is het of wel heul slechte kwaliteit om iemand gaat er heul slecht mee om!

Het actieve paneel wordt er ook meteen ingezet als de bedrading is voorbereid en nu dat erin zit, nou, mijlpaaltje? Mag best. De longen van een studio zijn niet geheel onbelangrijk. Smoelt nog leuk ook!

Uiteraard meteen even proberen zodra ze erin zitten! Synth erbij gepakt, meteen een toets of die het nog wel wilde doen. Arm ding heeft heel de verbouwing nog in de stof gestaan.
Maar het is een Alesis en die maakte best goed spul destijds en ja, spelen als een mf! Het geluid is absoluut niet slecht ook! Je merkt uiteraard dat het giert als wat! Alles stuitert alle kanten op en dan staan de subwoofers er nog niet eens bij. Tis wat.

Maar ondanks het mwoah-niet-slecht karakter, heb ik toch ook wel last van een lel van de een facepalm. De monitoren hangen té laag!!! En ik had ze verdomd nog uitgemeten tot tig keer toe! De bovenkant had de onderkant moeten zijn!

Nou ben ik niet vies van een beetje compromissen, maar deze kan echt no fakking way! Dus draden los, speakers eruit, meten meten meten en hoppa. Zaag erin! Jammer maar komt wel weer goed. Voor elke oplossing ga ik dan wel weer een probleem verzinnen, komt helemaal goed!

Resultaat:

Niet slecht toch? Het oude gat heb ik getwijfeld om deze te sluiten, maar ik heb er toch een soort kastje van gemaakt. Daar breng ik later een paar buisjes naar toe waar kabels naar keuze toe kunnen gebracht. Ik kan er bijvoorbeeld nog een connector plaat inzetten om meerdere monitoren aan te sluiten. Ik heb immers nog die leuke gemodde Behringer monitoren liggen, clones van de beroemde en beruchte Genelecs. En ongetwijfeld komt er nog wel een setje referentiespeakers bij, en als zo’n paneel voorkomt dat al die kabels over de vloer zwerven, +1!

Maar nu de speakers wat hoger zitten en ik houd even de 38% regel aan, dan richten ze nu wel heel netjes richting de oortjes! Als de akoestische behandeling dadelijk nog een beetje helpt om de sweetspot wat groter te maken, dan zou dat ideaal zijn. Maar ze werken! En Chrisje was de rest van de avond lekker frotten met de synthesizer.

*oi! Wat is dat nou weer met dat plaatje met die groene dingen dan?
Ah! Ja! Nou, die groene dingen zijn expansions met samples en waveforms die in een Roland JV/XP of XV synthesizer kan prikken. Zelf heb ik een JV-1080 liggen met 6 van dat soort expansions vol geluidjes in het genre dance, techno, pop, vocals (oohs en aaahs enzo) maar ook drum’n’bass en hiphop sounds en sequences. Beetje standaard issue 90’s spul, want old school gabber 😉 Waar was ik?
Ohja. Op die expansions zit een kleine condensator die na enige jaren de neiging heeft stuk te gaan en dat merk je gek genoeg in de kwaliteit van de samples. Nu is er iemand zo fijn geweest om uit te leggen welke condensator ideaal is om te kiezen ter vervanging. Zie foto. Ik raak dat plaatje niet meer kwijt en wellicht zijn er meerdere die er wat aan hebben. 😉